Halloumi tillverkning

Inspirerad av Mandelmams program på TV samt Saras kollega Margareta sattes det igång med att göra halloumi. Först gjorde det en sats   På mellanmjölk som blev över från ett event i skolan  Totalt fiasko! Vi gav inte upp utan köpte vanlig eko mjölk med en total succé   

Här kan du se hur vi gjorde :

Recept

Du behöver

  • 10 l mjölk
  • 1 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
  • 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt)
  • 3 msk löpe (se burken)
  • havssalt

 


Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta. Tillsätt filmjölken och yoghurten. Låt stå i ca 20-30 minuter. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i 45-60 minuter. Nu har mjölken stelnat.

Mjölken har börjat stelna

 

Bryt massan med kniv eller en ballongvisp så att den delar sig i ca 1 cm stora bitar. Värm massan till 42 grader under omrörning och ta kastrullen från värmen. Rör om då och då under 30 minuter.

Ostmassan blir gryningare

Vasken och ostmassan har separerat heltFånga upp massan med en trådsil och lägg den i ett durkslag (gärna i en ostduk). Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på ostmassan (eller häng upp ostduken) och 
låt stå i minst 30 minuter, men gärna 1–2 timmar. Vänd massan efter halva tiden.

Osten innan pastörisering

 

Värm vasslen i grytan till 85 grader. Skär osten i bitar och lägg ner dem i den varma vasslen. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i ca 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta)

Lägg ostarna på sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara sedan i kylen (du kan också frysa dem).

Färdiga!

Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Om du använder koncentrerad löpe, direkt från ostlabb (eller återförsäljare för osttillverkning) så räcker det med 3 ml löpe. Men om du köper utspädd löpe (t ex från apotek, fråga om du är osäker) så kan det behövas upp till en matsked (ca 15 ml).
Men det går bra att prova sig fram, om ostblandningen inte ”gått ihop sig”/koagulerat efter ca 30 min, så är det bara att addera lite extra löpe!

%d bloggare gillar detta: